نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح به چه صورت است ، در این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت ، همچنین اگر نیاز به مشاوره در این مورد دارید میتوانید با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس بگیرید.
نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح
یکی از خصوصیات نفقه زوجه تداوم و لزوم آن حتی پس از انحلال پیوند زناشویی در بعضی موارد می باشد یعنی هر چند علت منطقی می شود اما معلول لزوم نفقه باقی می ماند بهترین وضعیت نفقه را پس از انحلال رابطه زوجیت بررسی میکنیم.
رابطه زوجیت ممکن است به طرق زیر خاتمه پذیرد :
طلاق رجعی ، طلاق بائن ، فسخ نکاح ، وفات
طلاق رجعی
طلاق رجعی نوعی از طلاق است که پس از اجرای صیغه طلاق در زمان مرد حق رجوع دارد.
طلاق بائن
طلاق بائن طلاقی است که پس از اجرای صیغه طلاق زوج حق رجوع ندارد.
فسخ نکاح
و آن عبارت است از گسیختن عقد نکاح با استفاده از خیار فسخ.
وفات
در صورت فوت همسر زن باید عده نگه دارد عده وفات علی الاصول چهارماه و ده روز است مگر در موارد خاص که متفاوت است.
اگر نیاز به مشاوره در مورد نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح دارید میتوانید با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس بگیرید.
اول – نفقه زوجه در عده رجعیه
در عده رجعیه زن مستحق نفقه است بعضی از فقها ذیل آیه ۶ سوره طلاق را دلیل بر وجوب نفقه زوجه در عده رجعیه می دانند.
ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی مقرر می دارد نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد.
دوم – وضعیت نفقه زوجه در عده طلاق بائن و فسخ نکاح
در عده طلاق و فسخ نکاح دو حالت قابل بررسی است : زن غیر حامله – زن حامله
نفقه زن غیر حامله
الف – نفقه زن غیر حامله در عده طلاق بائن و فسخ نکاح : در طلاق بائن و یا در فسخ نکاح که مرد حق رجوع ندارد و به اجماع فقها نفقه زن ساقط می گردد زیرا پیوند زناشویی به طور کلی قطع گردیده و شوهر موظف به تامین مخارج زوجه نیست بر خلاف عده رجعیه که هنوز حلقههای زوجیت برقرار است و هر لحظه شوهر میتواند به زن رجوع کند و روایات متواتر این نیز نفقه را در مورد فوق ساقط می دانند.
قانون مدنی زنی را که در عده طلاق بائن و فسخ نکاح باشد مستحق نفقه نمی داند ماده ۱۱۰۹…لیکن اگر عده از جهت فسخ نکاح یا طلاق بائن باشد زن حق نفقه ندارد.
اگر نیاز به مشاوره در مورد نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح دارید میتوانید با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس بگیرید.
نفقه زن حامله
ب- نفقه زن حامله در طلاق بائن و فسخ نکاح : طبق روایات زیادی زوجه ای که در عده طلاق بائن است در صورتی که حامله باشد مستحق نفقه است قانون مدنی ایران نیز از اجماع روایات پیروی کرده است مطابق ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی لیکن اگر عده ای از جهت فسخ نکاح یا طلاق بائن باشد زن حق نفقه ندارد مگر در صورت حمل از شوهر خود که در این صورت تا زمان وضع حمل حق نفقه خواهد داشت.
نکتهای که باید یادآور شد این است آیا نفقه فوق برای مادر است یا برای حمل که در این مورد دو قول است :
بعضی میگویند که این تعلق نفقه برای حفظ سلامت جنین است و میزان آن تا اندازهای است که برای این منظور ضرورت داشته باشد بعضی میگویند این نفقه برای مادر است و زن را در مورد فوق مستحق نفقه دانسته اند که به نظر می رسد این نظر رجحان داشته باشد نکته دیگر اینکه آیا زن حامله در زمان عده فسخ نکاح مستحق نفقه هست یا خیر ؟
بعضی از فقها زن حامله را مستحق نفقه در زمان فسخ دانستهاند قانون مدنی نیز از همین نظر پیروی نموده است زیرا عبارت مگر در صورت حمل مقرر در ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی موید این نظر است.
اگر نیاز به مشاوره در مورد نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح دارید میتوانید با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس بگیرید.
نفقه زن پس از فوت همسر
الف – نفقه زن غیر حامله ب- نفقه زن حامله
الف : نفقه زن غیر حامله پس از فوت همسر : قانون مدنی به صورت مطلق زن را در عده وفات مستحق نفقه نمی داند ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی چنین مقرر می دارد در عده وفات زن حق نفقه ندارد که قدر متیقن این حکم در مورد زوجه غیر حامله است.
ب:نفقه زن حامله پس از فوت همسر : در مورد زن حامله ای که شوهرش فوت نماید قانون مدنی ساکت است و در این مورد دو روایت داریم یک عده آن را واجب می دانند و گروهی آن را واجب نمی دانند.
بعضی از حقوقدانان به ملاک ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی واجب دانسته و به آن استناد میکنند و عقیده دارند که نفقه زن حامله ای که در عده طلاق بائن یا فسخ نکاح است به علت وجود حمل واجب میدانند باید در مورد زنی که در عده وفات است و حامله می باشد نیز نفقه وی را واجب بدانیم به نظر می رسد سقوط نویسندگان قانون مدنی در مورد نفقه زن حامله در عده وفات شاید به جهت پیروی از نظر مشهور فقها است.
اگر نیاز به مشاوره در مورد نفقه پس از طلاق و انحلال نکاح دارید میتوانید با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس بگیرید.
درخواست مشاوره حقوقی رایگان
اطلاعات خود را از طریق فرم زیر ارسال کنید، با شما تماس میگیریم.