ما به التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته موضوعی میباشد که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت، شما میتوانید ادامه مطلب را بخوانید و یا در صورت نیاز به مشاوره با وکیل متخصص با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس داشته باشید.
ما به التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته
الف : امکان طرح دعوی مستقل مطالبه مابه التفاوت اجاره بها چگونه است ؟
برابر قواعد کلی حقوقی هر ذیحق می تواند حقوق خویش را به هر طریقی که به مصلحت می داند و قانون آن را به رسمیت می شناسد وصول نماید . بنابراین ، موجر می تواند با طرح دعوی مستقل در دادگاه ، مابه التفاوت را از مستاجر مطالبه کند . اما این امر در صورتی میسر است که ما به التفاوت اجاره بها مشخص شده باشد . یعنی در شرایطی طرح دعوی به صورت مستقل قابل مطالبه است که در دعوی تعدیل ، دادگاه نظر کارشناس را جلب نموده باشد و چون خواسته صرفا تعدیل بوده است . در این صورت ، فقط به تعدیل حکم گردید .در این شرایط موجر چاره ای جز تقدیم دادخواست مستقل برای ما به التفاوت نداشت . البته این فرض در صورتی است که مستاجر خود راسا به پرداخت ما به التفاوت اقدام ننماید .
مبنای تاریخ محاسبه مابه التفاوت ، تقدیم دادخواست است
همانطور که نظریه کارشناس از هنگام تقدیم دادخواست ، معتبر بوده و قابل محاسبه و اجرا می باشد و میزان اجاره بها نیز وفق نظریه کارشناس از این تاریخ محاسبه می گردد . در مابه التفاوت نیز از تاریخ تقدیم دادخواست محاسبه تکالیف دادگاه از تاریخ تقدیم دادخواست تا روز صدور حکم است .
در صورت نیاز به مشاوره در مورد ما به التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته با وکیل متخصص با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس داشته باشید.
بنابراین موجر می تواند ضمن طرح دعوی تعدیل اجاره بها ، مابه التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته را از تاریخ تقدیم دادخواست مطالبه نماید . این دعوی چه به صورت مستقل از سوی موجر یا مستاجر طرح گردد و چه در فرض ماده ۵ از دعاوی مالی است که رعایت نصاب ماده ۳۳۱ قانون آیین دادرسی مدنی ضروری است و بر همین اساس نیز قابلیت امکان تجدیدنظرخواهی آن اعلام می گردد .
نحوه محاسبه مابه التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته
چنانچه طرفین در ما به التفاوت اجاره بها به توافق برسند مبنا همان که آنان توافق نموده اند در این صورت دادگاه بر اساس توافق آنان اقدام خواهد نمود . همچنان که گفته شد توافق این دو نیز باید در لباس قانون و در مقام اجرای حق باشد توافقات فراقانونی یا خلاف شرع نه صحیحح است نه توسط قانون قابل اجرا است .
اما چنانچه بین این دو توافق یا تراضی حاصل نگردد و یا اینکه موجر در دادگاه دعوی تعدیل را تقدیم نموده باشد و در مقام صدور رای بخواهد ما به التفاوت را موضوع حکم قرار دهد میزان مابه التفاوت باید توسط دادگاه محاسبه و موضوع حکم قرار گیرد و نمی توان محاسبه آن را به دایره اجرا به هنگام اجرای حکم واگذار نمود . زیرا صراحت اعلام قانونگذار استحقاق موجر در دریافت مابه التفاوت تا روز صدور حکم است که تکالیف را متوجه دادگاه می نماید که آسان ترین راه برای محاسبه چنین است .
از آنجایی که نظریه کارشناسی و میزانی را که کارشناس ارائه می دهد معیار محاسبه قرار می گیرد لذا اجرت المسمی می بایست از مبلغ کارشناسی کسر گردد . حاصل تفریق هرچه باشد بر سی که تعداد روزهای ماه است تقسیم می شود و سپس مبلغ به دست آمده بر تعداد روزهایی که از تاریخ تقدیم دادخواست تا روز صدور حکم به دست می آید ضرب می گردد بنابراین مابه التفاوت به دست می آید . مثلا چنانچه به موجب نظریه کارشناسی اجاره بهای شصت و سه هزار ریال باشد و اجرت المسمی ( یعنی مبلغ اجاره پیشین ) نیز ده هزار ریال توسط طرفین عقد اجاره مورد توافق بوده است و تعداد روزهای موضوع ماسبه از تاریخ تقدیم دادخواست تا صدور حکم چهارصد و بیست و شش روز باشد محاسبه چنین است :
۶۳۰۰۰-۱۰۰۰۰=۱۷۶۶ریال
۱۷۶۶ ضرب در ۴۲۶ روز می شود ۷۵۲۵۹۹ ریال .
در صورت نیاز به مشاوره در مورد ما به التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته با وکیل متخصص با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس داشته باشید.
و چنانچه بخواهیم هزینه دادرسی و هزینه کارشناسی را به مبلغ ما به التفاوت اضافه کنیم بر ما به التفاوت یک و نیم درصد به عنوان هزینه دادرسی می افزائیم و هزینه کارشناسی راب ه آن اضافه می کنیم
در اجور معوقه نیز نظر به مالی بودن این دعوی همانند مابه التفاوت عمل می گردد.
مستند این مطلب ماده ۵ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ است که بیان می دارد :
موجر می تواند مابه التفاوت اجاره بها را ضمن دادخواست تعدیل نیز مطالبه نماید . در این صورت ، دادگاه ضمن صدور حکم راجع به تعدیل ، مستاجر را به پرداخت مابه التفاوت از تاریخ تقدیم دادخواست تا روز صدور حکم محکوم می نماید .
دایره اجرا موظف است خسارت تاخیر تادیه از تاریخ قطعیت تا تاریخ اجرای حکم را به قرار دوازده درصد در سال احتساب و از مستاجر وصول و به موجر بپردازد . مستاجر نیز می تواند ضمن تقاضای تعدیل اجاره بها رد ما به التفاوت پرداخت شده را به انضمام خسارت تاخیر تادیه به شرح فوق درخواست کند . ”
در صورت نیاز به مشاوره در مورد ما به التفاوت اجاره بهای تعدیل یافته با وکیل متخصص با شماره ۰۹۱۵۵۲۳۱۱۳۱ تماس داشته باشید.
درخواست مشاوره حقوقی رایگان
اطلاعات خود را از طریق فرم زیر ارسال کنید، با شما تماس میگیریم.